Prefata de Jacques CHIRAC
Elogiul siestei
 

 

Am fost un pic mirat cand am acceptat propunerea lui Bruno Comby de a scrie o prefata la cartea sa "Elogiul siestei", un pic amuzat, deoarece aveam in memorie retetele domnului Comby pentru a trai mai bine : in special preparatele sale culinare pe baza de insecte recomandate ca delicioase, tentatie la care, cu toata disponibilitatea mea, nu consimtisem inca...


Dar, reflectand acum, pe baza experientei mele in ce priveste siesta si a rezultatelor obtinute in legatura cu folosirea timpului, aceasta idee a unei lucrari care sa fie in acelas timp o incurajare pentru practicarea siestei si a modului de folosire m-a cucerit definitiv. Cu o conditie, sa fie bine inteleasa.

Si asta nu este prea usor la noi, unde evovarea repaosului suscita ironia. Nu trebuie decat sa amintim cata ironie populara sa indreapta catre sieste ci cei care o practica. Vom continua mult timp sa suradem cand vorbim de latini care respectau, din cea mai indepartata antichitate de dupa amiaza, cand caldura face orice activitate penibila. Cu atat mai mult cu cat se poate confunda usor somnul si lenevia!

Repaosul este o treaba serioasa, a carui calitate ne conditioneza existenta. Numeroase religii au sacralizat somnul despre care Charles Péguy scria ca este "prietenul lui Dumnezeu [si] al omului". Anticii stiau ca el este cheia sanatatii, echilibrului si a fericirii si recomandau practicarea siestei.

E clar ca ea usureaza in mare masura viata celor care o practica regulat care fie ii odihneste pur si simplu sau ii ajuta, si eu pot depune marturie, sa lucreze si sa atinga performante intelectuale deosebite in timpul noptii. .

Printre contemporanii ilustri se numara André Gide, care era un adept fervent, reusea sa ii consacre doua ore zilnic, uneori mai mult, obtinand o mare satisfactie.

Exista cauze biologice pe care Bruno Comby le analizeaza cu toata rigoarea stiintifica, reusind sa rastoarne, ca de obicei, unele idei preconcepute.

Nu, siesta nu inlocuieste somnul de noapte. Dimpotriva, autorul ne sfatuieste sa fractionam somnul, pentru a urma ritmurile naturala ale organismului si pentru a ne multumi cu nopti mai scurte.

Da, siesta este o reteta a echilibrului la indemana tuturor, stiind ca un sfert de ora de de repaos este suficienta pentru a remedia cea mai grava oboseala .

Un elogiu suplimentar al cartii lui Bruno Comby este acela de a fi un partener pretios pentru toti barbatii si femeile grabiti, care cred ca ziua de 24 de ore este prea scurta, iar pentru altii un ghid spre noi orizonturi de echilibru si destindere veritabila.


Jacques CHIRAC
Presedinte al Republicii Franceze.

 

Presentation of the book "Elogiul siestei"

Contents of the book "Elogiul siestei"

Cover of the book "Elogiul siestei"

Order the book "Elogiul siestei"

Institut Bruno Comby