ALIMENTATIA NATURISTA

 

PREFATA DE BRICE LALONDE

Fost ministru al Mediului Environment (Franta)
Fondator al "Prietenilor Pamantului"
Presedinte al 'Generatiei Ecologia' (miscare ecologista)

 

Ecologia se aplica tuturor aspectelor vietii si dietei in particular si de aceea am fost fericit sa accept redactarea prefetei la aceasta carte a lui Bruno Comby. Ea prezinta nutritia ecologica si urmeaza altor carti, toate in domeniul prevenirii nutritiei si ecologiei aplicate: cum sa renuntam la fumat, managementul stresului, dieta naturala instinctuala, eficenta muncii, entomofagia (despre hranirea cu insecte) si mai buna organizare. Ecologismul, intre discutiile politice si stiintifice, este interesant daca se exprima prin actiuni concrete in viata zilnica. Nutritia este o parte a acestor acte elementare pe care le repetam de cateva ori pe zi si care determina o mare parte a existentei noastre.

Pana acum, omul a incercat sa domine natura si sa-i exploateze bogatiile in propriul avantaj.Astazi trebuie sa invatam cum sa armonizam respectul fata de mediu cu nevoile noastre zilnice. Timp indelungat am mancat hrana fara a fi preocupati prea mult de consecintele nefaste ale obiceiurilor noastre dietetice si descoperim acum incet, incet, ca avem de invatat cum sa ne alegem dieta tinand cont de factorii ecologici. Industria alimentara a produs timp de decenii ceeace numim 'industria produselor alimentare' ca o cerinta a criteriilor economice obisnuite. Acestea au dus la scaderea gustului alimentelor pentru profitul unei industrii infloritoare de prelucrae si distributie. Dezvoltarea restaurantelor colective si a fast-foodurilor este rezultatul agriculturii industriale. Avem mai putin timp sa cumparam si sa preparam hrana. Din pacate, aceasta atitudine are consecinte dramatice asupra sanatatii publice si a mediului.

Obiceiurile dietetice actuale favorizeaza industria alimentara poluanta si pierderea de energie prin gatirea excesiva si prelucrarea alimentelor.

Sa luam de exemplu un fruct precum marul: il putem consuma ca atare, sau in forma de placinta cu mere. Daca il mancam in forma naturala nu poluam si beneficiem de toate vitaminele si aromele sale, in timp ce sub forma de desert, ca placinta cu mere, marul este mai putin folositor sanatatii (continutul de vitaminele a scazut), are mai putine arome (trebuie adaugat zahar), va fi digerat mai greu (combinatie proasta de alimente in placinta) si in plus consumam energia pentru coacere si fabricarea ambalajului, care in final se arunca ca deseu si polueaza usor mediul. Prin urmare, avem numai de castigat daca, cu putin bun simt, vom manca merele si toate celelalte fructe crude si de ce nu intreaga dieta, asa cum sugereaza Bruno Comby. Bunul simt este ecologia in actiune.

Deobicei ne alegem alimentele in functie de trei mari criterii: greutatea, pretul si gustul. Prin urmare am neglijat deobicei nevoile reale ale organismului, calitatea alimentelor,valoarea lor nutritiva, sanatatea si bunastarea, prevenirea bolilor (bolile cardiace, in ciuda faptului ca costul uman si financiar este departe de a fi neglijabil) convietuirea, conservarea mediului, protectia speciilor si a planetei pentru generatiile urmatoare. Desi importanta acetor factori este dificil de estimat precis, ei sunt fundamentali si joaca un rol esential in optiunile noastre. Acesta este stilul de viata instinctiv pe care il propune autorul.

Stim acum, iar cartea confirma, ca un mare numar de boli pot fi prevenite printr-un stil de viata mai ecologic. Mancand mai bine, putem preveni in special bolile de inima (care omoara jumatate din oamenii la varsta tanara in tarile dezvoltate), precum si anumite alergii si forme de cancer. Oameni trebuie sa stie reguluile de baza ale alimentatiei si ecologiei zilnice inca de la gradinita. O dieta mai ecologica va contribui la rezolvarea problemelor cresterii costurilor securitatii sociale si cheltuielilor cu sanatatea publica. Chestiunea sanatatii este mentionata adesea in discursurile politice in termenii beneficiilor ingrijirii sanatatii (toti pacientii trebuie sa aiba acces la ingrijirea medicala si sa fie bine ingrijiti), dar este posibila si o alta abordare, in termenii prevenirii si ajutarii oamenilor sa fie responsabili pentru sanatatea lor, prin invatandu-i un stil de viata mai sanatos. Suntem de fapt responsabili pentru sanatatea noastra, deoarece ea este rezultatul stilului de viata, modului de a ne hrani, dormi, fuma sau lucra. Putem trai sanatosi sau dimpotriva deveni usor bolnavi. Ecologia inseamna, inainte de toate, sublinierea prevenirii astfel incat sa beneficiem pe deplin de vechia zicala "a preveni este mai usor decat a trata". Acest beneficiu nu va fi numai financiar, pentru indivizi si colectivitati (mai putine cheltuieli cu sanatatea si mai putin absenteism la munca), dar, in plus, ar insemna o mai mare vitalitate, eficienta, calitatea vietii, bunastare si confort inainte de toate.

Nu exista un "meniu perfect" aplicabil tuturor. Dat exista o cale mai simpla, placuta si usor de aplicat pentru a ne hrani bine: sa mancam mai multe fructe si vegetale proaspete care sunt bogate in vitamine si fibre, invatand cum sa sesizam si sa urmam semnalele instinctive ale organismului, cum sa echilibram mesele principale, evitand prajirea grasimilor cat mai mult posibil deoarece sunt periculoase pentru sistemul nostru cardiovascular, evitand anumite combinatii "proaste" de alimente, alegand oricand este posibil alimente de calitate si inainte de toate, bucurandu-ne de viata si hranindu-ne intr-un mediu placut si prietenos, acesta fiind un lucru la fel de important. Trebuie sa invatam de asemenea sa fim "inteleptii hranei". Nutritia este o stiinta, iar orice dieta trebuie fie in primul rand consistenta cu toate cunostintele stiintifice privind nutritia. Exista prea multe metode dogmatice, stupide, restrictive si moralizatoare care izoleaza adeptii intr-o manieralimitata de gandire fara ca ei sa fie constienti de asta. Sistemele inchise si monolitice, care afirma ca sunt singurele care detin adevarul, nu permit realizarea oamenilor ci doar constrangerea lor.

Bruno Comby este atat un savant cat si un ecologist, care se straduieste sa propuna o abordare constructiva, deschisa, noua si revolutionara de alimentatie. El propune, dar nu impune, el ne orienteaza catre obiceiuri alimentare mai bune si ca rezultat, putem putem aplica ecologia dietetica si beneficia de terapia instinctiva naturista, in mediul nostru propriu. Conducatorii de companii care mananca la restaurant in fiecare zi pentru afaceri, mamele care prepara mese pentru toata fmilia, studentii cu buget limitat, barbatii sau femeile singure care nu au timp sa gateasca, sportivii care asteapta sa-si imbunatateasca performantele, toti acesti oameni vor beneficia de aceasta carte.

Aceasta dieta noua merge dincolo de aspectele de nutritie, este un concept complet nou, stilul de viata instinctiv, care ne conecteaza la o constiinta ecologica superioara, iar aceasta inseamna acordarea unei atentii sporite protectiei mediului de catre intreaga societate.

Aceasta carte nu este doar o lucrare teoretica, ci inainte de toate un ghid practic usor de inteles, plin de exemple si animat cu desene de Moebius, un artist de geniu, al carui interes pentru ecologie si sprijin pentru ideile lui Bruno Comby este bine cunoscut.

Ne-am neglijat si sacrificat sanatatea si calitatea vietii ani de zile, prizonieri ai obieciurilor de viata artificiale, in numele placerii imediate si productivitatii. Din acest punct de vedere nutritia si gastronomia au fost considerate ca o satisfactie pe termen scurt a nevoilor vitale. Este timpul sa luam in considerare, in optiunile noastre efectele pe termen lung precum si efectele cantitative ale alimentelor pe care le consumam asupra organismului nostru.

Bruno Comby este o persoana draguta, plina de bun simt, care si-a dezvoltat cercetarile dealundul aniolor in mijlocul adversitatilor, promovand o dieta simpla, naturista, intr-o lume mai dispusa sa auda despre placerile artificiale usoare prin gatit, gastronomia moderna (in special in Franta) si alte prelucrari artificiale ale alimentelor. El conduce un laborator de cercetare in domeniul prevenirii si nutritiei si aduce laolalta dovezi stiintifice considerabile pentru a-si sustine teoria. In paginile care urmeaza va invita sa impartasiti din cunostintele sale stiintifice si experienta umana privind dieta ecologica si instinctele umane. Cititi aceasta carte cu atentie si nu veti fi dezamagiti, deoarece va va intr-adevar sa traiti mai bine. Ea este in miezul dezbaterii ecologiste si de aceea sper ca citirea acestei carti va va face sa doriti sa aplicati sfaturile in viata voastra zilnica, pentru a va spori vitalitatea, sanatatea, bunastarea ca si performantele si eficienta.

Daca dorim sa fim utili in timpul scurtei existente pe pamant, trebuie sa fim intelepti, inainte de a dori sa schimbam alti oameni trebuie sa ne schimbam noi insine. Cand toti vom fi invatat sa traim mai bine, un mic coltisor al planetei va deveni mai bun si vom putea , toti impreuna, merge catre o lume mai buna.


Brice Lalonde.