ALIMENTATIA NATURISTA

 

PREFATA

de Prof. Maurice Cloarec

 

Profesor de Medicina la Universitatea de Medicina din Paris
Presedintele Asociatiei Nationale pentru Medicina Preventiva
Seful Serviciului de Nutritie si Medicina Preventiva al Spitalului Tenon din Paris.

 

Azi se observa o schimbare considerabila in privinta sanatatii. A fost un timp cand ne asteptam ca totul sa fie tratat prin descoperiri stiintifice si prin progresul biologiei, prin creerea unor medicamente noi si tot mai eficiente. Savantii au crezut de secole ca problemele de sanatate, de la astenie la depresie, de la pierderea greutatii la obezitate, pot fi rezolvate cu o intreaga gama de medicamente. Astazi, stiinta medicala a revizuit aceste concepte, tragand invataminte din lectiile trecutului si a constientizat importanta prevenirii si nutritiei.

Dupa increderea oarba in stiinta, am devenit constienti ca nu avem suficiente cunostinte despre nevoile fundamentale ale organismului si ca ramane mult de facut inainte de a incepe sa intelegem cum lucreaza. Un exemplu il constituie faimoasa cercetare Framingham intreprinsa in 1949. Aceasta cercetare a unui oras a fost proiectata sa izoleze factorii implicati in incidenta arteriosclerozei, in special hipercolesterolemia, hipertensiunea, rolul diabetului si pericolul otravirii tabacice. Dar, cu timpul, incet-incet, organizatorii cercetarii au inteles ca alti factori trebuie luati in considerare: nivelul hormonilor, stresul si mai recent, importanta calitatii somnului.

Problema prevenirii este aceea ca e mai dificil sa faci o ancheta privind nutritia decat sa faci o electrocardiograma sau sa masori tensiunea. Totusi, mai multe studii au relevat cu claritate importanta factorului alimentar in prevenirea bolii coronariene, accidentelor vasculare cerebrale si hipertensiunii. O dozare buna a acizilor grasi de nutritie pot avertiza anomaliile lipidice si imbunatati apararea impotriva trombozelor. In plus, urmele unor elemente, numite oligoelemente, s-a dovedit a avea un rol esential in diferite metabolisme si in lupta impotriva excesului de radicali liberi.

De fapt, am redescoperit azi importanta si chiar necesitatea, in domeniul nutritiei, a apropierii de natura si de alimentele originale naturale. Aceasta propune Bruno Comby in carte. Nu este suficient doar sa mancam mai bine, trebuie sa invatam sa sa ne relaxam si sa dormim mai bine pentru a elimina stresul vietii moderne. Cativa savanti au studiat consecintele perturbarii ritmurilor somnului, agravate in lumea moderna de electricitatea magica si obiceiul privitului tarziu la TV.

Am ajuns deci in stadiul cand rolul principal al doctorului nu mai este de a prescrie tratamente ci de a da sfaturi si a servi drept confident capabil sa identifice si sa corecteze erorile de nutritie si stil de viata. Prescrierea medicamentelor trebuie sa fie o cerinta secundata.

Dieta este unul din pilonii medicinei preventive. Acesta este unul din rezultatele cercetarii de nutritie facuta de Asociatia Nationala a Medicinei Preventive pe 5000 de pacienti pe durata a cinci ani:

Initial 32 % din ei nu au mancat niciodata fructe proaspete sau vegetale, 30 % mancau foarte putine fibre si 37 % mancau dimineata doar o ceasca de cafea si paine cu unt. Cantitativ, aceasta cercetare a aratat o balanta nutritionala proasta. Dupa ce au fost date acestor subiecti cateva sfaturi fundamentale privind dieta, s-a observat si masurat stiintific, in timp, o ombunatatire obiectiva a parametrilor clinici si biologici, numai datorita urmarii sfaturilor de dieta.

Prin urmare publicul trebuie instruit in legatura cu scopul dietei sanatoase, incepand din copilarie.

Suntem asadar de acord cu notiunea de ecologie nutritionala propusa de autor in cartea sa si dorim sa incurajam pe toti aceia care o urmeaza.

Pr Maurice Cloarec